Jdi na obsah Jdi na menu
 


Clive Oven

27. 6. 2008

Clive Owen

Herec

Datum narození:
03.10. 1964  (43 let) 
Místo narození:
Keresley, Warwickshire, Velká Británie 
Znamení:

Váhy 

Clive Owen vystudoval britskou Royal Academy of Dramatic Arts a ve svých 24 letech se stal velmi populárním díky roli v televizním seriálu Chancer. Na tento úspěch navázal několika dramatickými a silnými rolemi ve filmech jako Zavři mé oči nebo Bent. V průběhu celých devadesátých let se objevoval střídavě na televizní obrazovce, stříbrném plátně a divadelním pódiu.

Mezi jeho nejznámější filmy patří Krupiér, Gosford Park, Century a Agent bez minulosti. Zahrál si také ve čtveřici televizních filmů Vyšetřování naslepo, snímku An Evening with Gary Lineker, a obsadil titulní roli v seriálu Sharman. Dále si zahrál ve filmech I’ll Sleep When I’m Dead nebo v akčním historickém dramatu Král Artuš (režie Antoine Fuqua, 2004). Po boku Angeliny Jolie se objevil v romantické válečném dramatu Hranice zlomu (režie Martin Campbell, 2003).

Clive Owen si v roce 2005 zahrál ve filmu režiséra Roberta Rodrigueze, Sin City - město hříchu. Objevil se zde v povídce "Velká tučná zabijačka" jako Dwight, tvrdohlavý bývalý novinář a jediný muž, na kterého se „pracující“ dívky Sin City mohou spolehnout. Snažil se změnit svůj život. Ale když začnou ve Starém Městě potíže, je Dwight opět připraven se dát do boje a ochránit své přátele. Robert Rodriguez a Frank Miller si zpočátku nebyli jistí, zda dokážou mezi herci najít někoho tak drsného, jako je Dwight, ale nakonec objevili právě Clivea Owena, který byl pro ně přesnou kopií Dwighta. Samotnému Owenovi se postava Dwighta líbí - drsný muž se slabostí pro ženy. Jak sám říká, bavilo ho hrát v něčem, co se naprosto lišilo od jeho předchozích projektů.

V roce 2005 získal Zlatý glóbus a byl nominován na Oscara za roli Larryho ve filmu Mikea Nicholse Na dotek, v němž si zahrál s Julií Roberts, Judem Lawem a Natalií Portman. Ve stejném roce ztvárnil hlavní roli ve filmu Hra s nevěrou (režie Mikael Håfström), kde se objevil jako výkonný pracovník v reklamní agentuře Charles Schine, který je jen dalším člověkem z Chicaga, jež každé ráno běží na vlak v 8:43, aby se dostal včas do práce. Když jej ale jednou nestihne a díky tomu se setká s Lucindou Harris (Jennifer Aniston), jeho život se nenávratně změní.

Roku 2006 dokončil práci na filmu Spikea Leea Inside Man s Denzelem Washingtonem a Jodie Foster a v tomtéž roce natáčí film Children of Men, v němž se představí po boku Julianne Moore.

Filmografie:

2007  Královna Alžběta: Zlatý věk (Golden Age, The)    ...Sir Walter Raleigh
2007  Sin City 2   ...Dwight McCarthy
2007  Shoot 'Em Up   ...Mr. Smith
2006  Růžový Panter (Pink Panther, The)    ...Nigel Boswell / Agent 006
2006  Spojenec (Inside Man)    ...Dalton Russell
2006  Potomci lidí (Children of Men)    ...Theo Faron
2005  Hra s nevěrou (Derailed)    ...Charles Schine
2005  Sin City - město hříchu (Sin City)    ...Dwight
2005  Brit Awards 2005   ...Presenter 'Best British Album'
2004  Král Artuš (King Arthur)    ...Arthur
2004  Starz Special: On the Set of 'King Arthur'   ...Arthur
2004  Na dotek (Closer)    ...Larry
2003  Hranice zlomu (Beyond Borders)    ...Nick Callahan
2003  Pomsta bratra (I'll Sleep When I'm Dead)    ...Will Graham
2002  Agent bez minulosti (Bourne Identity, The)    ...The Professor
2001  Follow, The   ...The Driver
2001  Gosford Park (Gosford Park)    ...Robert Parks
2000  Zamřížovaná zahrada (Greenfingers)    ...Colin Briggs
2000  Second Sight: Kingdom of the Blind   ...DCI Ross Tanner
2000  Second Sight: Parasomnia   ...DCI Ross Tanner
1998  Echo, The   ...Michael Deacon
1998  Krupiér (Croupier)    ...Jack Manfred
1997  Bent   ...Max
1996  Zločin z vášně (Rich Man's Wife, The)    ...Jake Golden
1996  Privateer 2: The Darkening   ...Lev Arris
1996  Sharman   ...Nick Sharman
1995  Bad Boy Blues   ...Paul
1994  Nobody's Children   ...Bratu
1994  Evening with Gary Lineker, An   ...Bill
1994  Zbraň poslední zkázy (Doomsday Gun)    ...Dov
1994  Turnaround, The   ...Nick Sharman
1994  Return of the Native, The   ...Damon Wildeve
1993  Century   ...Paul Reisner
1993  Magician, The   ...Det. Con. George Byrne
1993  Class of '61   ...Devin O'Neil
1991  Close My Eyes   ...Richard
1988  Vroom   ...Jake

Obrázek “http://www.world2000.ie/king%20arthur2.jpg” nelze zobrazit, protože obsahuje chyby.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář